zaterdag 19 januari 2013

. . . weten jullie wel wat voor dag het is . . .

Loenen - Hoenderloo
We rijden vandaag weer vroeg weg. Nadat we een auto in Hoenderloo achter gelaten hebben rijden we naar de schaapskooi in Loenen daar gaan we vandaag van start. Onderweg zien we twee herten de weg oversteken. Het is nog donker als we op de parkeerplaats koffie drinken. Via de schaapskooi, die in tegenstelling tot de vorige keer, nu gevuld was lopen we richting het dorp. Lang blijven we daar niet en lopen langs de kerk het dorp weer uit. Achter de erebegraafplaats langs waar voornamelijk verzetsstrijders liggen begraven. We steken de Vrijenbergerspreng over en lopen een stuk langs de beek. Onder de struiken aan de kant van het pad scharrelt een goudhaantje rond. Het is frisjes vandaag, muts en wanten zijn niet overbodig. Onder de grote beuken zien we de door wilde zwijnen omgewoelde grond. Door de besneeuwde natuur vallen de plaatsen nu heel duidelijk op.


Over de Ramenberg komen we bij de Woeste Hoeve. Al in de middeleeuwen was hier een herberg waar men kon rusten van de reis die men maakte. Aan de overkant van de weg staat het monument dat herinnert aan de grote fusillade waarbij 116 Nederlanders werden doodgeschoten. Een indrukwekkende plaats. Bekijk de reportage die de NOS daarvan in 2007 maakte (vanaf 39:30). Koud en stil lag daar vandaag een bos bloemen,  herinnering aan de lichamen die daar koud en stil achter bleven.


We gaan verder door de wereld van contrasten.  Na enige tijd gebruiken we de stronken van een omgezaagde boom als koffietafel. Als de koffie ingeschonken is tovert Henk uit zijn rugzak een doos slagroomsoesjes en ik kom met een bus slagroom. Een extraatje bij de koffie omdat we10 jaar geleden zijn begonnen met het lopen. Op 18 januari 2003 zijn we begonnen met het Pieterpad en hebben toen het traject Pieterburen - Winsum gelopen.

Pieterburen - Winsum, 18 januari 2003


Heerlijk om zo af en toe een dag te lopen en te genieten van de natuur, steeds wisselt het seizoen en de omgeving. Wat verder komt het zonnetje door de grijze lucht heen, wat willen we nog meer? Het is gewoon super! Langs een paar recreatieparken bereiken we Hoenderloo en sluiten af met friet en een bal gehakt.

Geen opmerkingen: